De Westelijke Muur is geen Joods grondgebied (…?)

Eind deze maand zal de Amerikaanse president Donald Trump naast Europa (NAVO-top) ook het Vaticaan, Israël en Saudi-Arabië bezoeken. Hiertoe werd het bezoek van president Trump aan Israël voorbereid. De Amerikaanse diplomaat die hier ook bij betrokken was kwam onverwachts met een bitter argument: “de Westelijke muur is helemaal niet jullie grondgebied!” Op vragen hierover reageerde het Witte huis met de mededelingen dat die verklaring niet door de president was gemachtigd en niet het Amerikaanse beleid vertegenwoordigt.

Voorbereidingen voor het bezoek van Trump

De Israëlische diplomaten waren diep geschokt door wat leek op een oorlogsverklaring die afkomstig was van de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens een nieuwsbericht van Kanaal 2 is het drama ontvouwd toen de Israëli’s een wens van premier Benjamin Netanyahu uitten om president Trump naar de Westelijke Muur te begeleiden en fotografen mee te brengen.

Nog een schepje er boven op

De Amerikaanse diplomaat gaf nog een tweede harde reactie en zei: “Geen denken aan; dit zijn niet jullie zaken! De Westelijke Muur, gelegen in de oude stad van Jeruzalem, ligt in het ‘betwiste grondgebied’. Dit is niet jullie grondgebied, maar een deel van de Westelijke Jordaanoever.” In reactie hierop zeiden de Israëlische ambtenaren dat juist dit stuk grond heilig voor Israël is.

Netanyahu: dit is niet het beleid van Trump

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde het rapport en zei dat ze absoluut verbaasd waren over het commentaar van het Trump-team, aldus Channel 2. Netanyahu merkte op dat deze oorlogsverklaringen het beleid van Trump helemaal niet weerspiegelen, met name in het licht van Trumps heftige verzet tegen de resolutie 2334 van de Verenigde Naties, waarin de joodse gemeenschappen in Oost-Jeruzalem en Judea en Samaria werden veroordeeld. De resolutie was in december 2016 vastgesteld omdat Obama het toeliet, tot grote ergernis van Trump.

Een heel ander geluid

Tijdens de presidentsverkiezingscampagne publiceerde Trump op Facebook “Ik heb al meerdere malen gezegd dat de Verenigde Staten in een Trump-regering Jeruzalem zullen erkennen als de enige ware hoofdstad van Israël. De poging van de Verenigde Naties om de staat Israël en hun band met Jeruzalem te verbreken, is een eenzijdige poging om de 3000 jarige band van Israël met haar hoofdstad te negeren en is verder bewijs van de enorme anti-Joodse vooroordelen van de VN. Jeruzalem is de blijvende hoofdstad van het Joodse volk en de overgrote meerderheid van het Congres heeft ermee ingestemd om Jeruzalem als zodanig te erkennen” aldus Trump destijds.

Gemengde berichten?

President Trump heeft dit herhaaldelijk beloofd tijdens zijn verkiezingscampagne en sprak ook meerdere malen zijn voornemen uit om de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. Maar recentelijk heeft de staatssecretaris Rex Tillerson aan NBC’s ‘Meet the Press’ meegedeeld dat Trump nu zeer voorzichtig is met betrekking tot de verhuizing van de ambassade, in het bijzonder gezien zijn wens om in een vredesovereenkomst tussen Israël en de Palestijnen te kunnen bemiddelen.

Vredesbesprekingen belangrijker dan de plek van de ambassade

“De president wil zich ervoor inspannen om te zien of we een vredes-initiatief kunnen ondernemen tussen Israël en Palestina. Daarom denk ik dat de president zeer voorzichtig is en eerst wil zien hoe een dergelijke beslissing (verhuizing ambassade) het vredesproces zou beïnvloeden” zei Tillerson. Ondertussen wachten Israëli’s met al deze gemengde boodschappen angstig af om te zien wat de Amerikaanse leider in gedachten heeft en wat er tijdens zijn bezoek volgende week zal gebeuren.


bron: World Israel News

Reacties zijn gesloten.