wat gij gedaan hebt voor de minsten mijner broeders

Asser atleet Olfert Molenhuis zet zich via On the Run in voor vluchtelingen

uit: Asser Courant

INTERVIEW – De Asser atleet Olfert Molenhuis is gestart met de actie On the Run. De langeafstandsloper wil via ingezameld sponsorgeld tijdens hardloopwedstrijden het vluchtelingenwerk steunen, dat momenteel wordt uitgevoerd in vluchtelingenkampen in Jordanië.
2015 © Erik van Leeuwen

In het relatief rustige Jordanië worden mensen opgevangen die op de vlucht zijn voor extremistische bewegingen als Islamitische Staat. Molenhuis: “Ik sta in contact met de stichting ‘Hulp Jordanië’. Die heeft al aangegeven dat het geld hard nodig is en er ook voor zorgt dat dat geld op de goede plek terecht komt.”

Olfert Molenhuis

Molenhuis zegt zich het lot van de vluchtelingen aan te trekken. “En dan is dit een mooie manier om mee te helpen daar wat aan te doen. Want het gaat hier wel om ruim zeven miljoen mensen en het is absurd dat je je leven niet zeker bent, omdat je niet voldoet aan de geloofsstandaard van een groep extremisten. De naam On the Run is dan ook tweeledig uit te leggen. Wij rennen voor de vluchtelingen, maar zij zijn weer op de loop voor hun vijanden.”

Draagvlak

Molenhuis zegt inmiddels een breed draagvlak voor de actie te hebben. “Ik heb een behoorlijk netwerk, zowel in de atletiek als bij de kerken. Veel mensen vinden dat het belangrijk is dat dit onder de aandacht komt. De mensen van de kerk bijvoorbeeld, omdat ze bang zijn dat de extremisten steeds verder zullen oprukken en onze westerse cultuur bedreigen.”

Het principe van On the Run: Molenhuis en de zijnen zoeken een noordelijke wedstrijd uit, die elkaar adopteren. Het oog viel daarbij als eerste op de Kloostervesterun in Assen, en die organisatie stemde daarmee in. Molenhuis: “Even kijken hoe het allemaal gaat, maar de bedoeling is dat we dit zo’n twee keer per jaar gaan doen.”

Het is de bedoeling dat participanten aan On the Run sponsors werven die hen geldelijk steunen tijdens het loopevenement. Molenhuis: “De website komt binnenkort online en iedere deelnemer krijgt straks een eigen account. En om het laagdrempelig te houden, is bijvoorbeeld 5 maar ook 20 euro prima. Dat maakt niet uit.”

Promotiefilm

Om On the Run bekendheid te geven, is er vorige week woensdag bij de Baggelhuizerplas in Assen een promotiefilm gemaakt, geproduceerd door Reinout Hellenthal van Hellenthal Studio’s.  Molenhuis benadrukt dat het hier om een non-profit actie gaat. “Alleen de kosten worden gedekt, de rest van het geld is voor steun aan de vluchtelingen.”

Wie meer informatie wil, of mee wil doen aan On the Run, kan een e-mail sturen naar weare@ontherun.nu

Stichting Hulp Jordanië

Stichting Hulp Jordanië is een christelijke organisatie die hulp biedt in het Midden Oosten en dan met name in Jordanië. We willen Jordanië ondersteunen, vanwege het grote aantal vluchtelingen dat in dit land gehuisvest wordt op dit moment. Wij doen dit door bestaande organisaties, die al actief zijn in dit land, te ondersteunen. Daarnaast ondersteunen we ook zendelingen die in dit deel van de wereld actief zijn.

Reacties zijn gesloten.