raakt Hij de bergen aan, dan roken zij.

Experts zijn bezorgd dat de recente tekenen van verhoogde seismische activiteit in Yellowstone National Park de opmaat zou kunnen zijn voor een enorme uitbarsting die, zelfs met conservatieve schattingen, wereldwijde gevolgen zou hebben en in heel Amerika tot een tekort aan voedsel zou kunnen leiden.

Yellowstone

Een van de meer indrukwekkende bezienswaardigheden in Yellowstone Park, een 40-mijl-brede caldera krater, is een grimmige herinnering van het potentieel voor massale vernietiging, dat ligt onder de landschappelijke schoonheid in het hart van Amerika. Super-vulkanen zijn zo explosief dat, in plaats van een normale vulkanische kegel zij ze een enorm gat in de aardkorst creëren. De vorige uitbarsting, duizenden jaren geleden, creëerde in Yellowstone een 3500 vierkante mijl brede krater die sindsdien nog steeds onder druk staat door het reservoir van magma onder het park.

yellowstone

Onrust

Tekenen van seismische onrust beginnen te verschijnen. Een maand geleden begon de nabijgelegen Shoshone River opeens te koken. Het water veranderde van kleur en begon een zwavelgeur uit te stoten, wat een zeker teken is van seismische activiteit. Dit is in die mate in meer dan 200 jaar niet voorgekomen. Dit werd gevolgd door vulkanisch gerommel, en hoewel kleine trillingen vaak voorkomen werd Yellowstone getroffen door een aantal relatief grote tremoren. Op 9 juni 2015 trof een aardbeving magnitude 3,7 deze regio, op 13 juni was er een magnitude 4.3 aardbeving en op 15 juni een aardbeving met een magnitude van 4,0.

wie is de gevaarlijkste?

Hoewel de meeste mensen een seismische ramp meer associëren met Californië en de Pacific Ring of Fire wordt Yellowstone door wetenschappers beschouwd als de meest gevaarlijkste vulkanische site in de wereld. Hoewel ‘de grote’ aardbeving die in Californië reeds lang wordt verwacht ongetwijfeld zal leiden tot een enorme ramp voor de Verenigde Staten, zal een grote uitbarsting van Yellowstone tot een wereldwijde ramp creëren.

de grootste en gevaarlijkste

Onder Yellowstone ligt een enorm reservoir van magma. Een US Geological Survey (USGS) studie in 2014 ontdekte dat het lavareservoir werkelijk reusachtig is: 55 mijl maal 20 mijl en ongeveer 6 mijl diep. Een super-vulkaan in Yellowstone heeft de potentie om meer dan 240 kubieke mijl van magma uit te spuwen over Montana, Idaho en Wyoming, meer dan 1.100 keer de hoeveelheid magma, die in 1980 stroomde vanaf Mount Saint Helena, waarbij 57 doden te betreuren vielen. Een katastrofische uitbarsting in Yellowstone zou onmiddellijk 87.000 mensen kunnen doden in het hart van Amerika, maar nog veel meer verwoestende gevolgen zouden worden gevoeld over het hele land en zelfs de hele wereld. Een laag as zou vallen op de gehele VS en het zuiden van Canada, en het zou veel schade veroorzaken op de grond en in de lucht waar vliegverkeer onmogelijk wordt gemaakt. Een klein voorbeeld hiervan kregen we in Europa in 2010, toen relatief kleine uitbarstingen van de vulkaan Eyjafjallajökull in IJsland leidde tot het sluiten van het luchtruim door 20 landen voor commerciële straalvliegtuigen verkeer met ongeveer 10 miljoen reizigers. De economische schade toen was al groot; bij Yellowstone zal het onmetelijk veel groter zijn. Maar een uitbarsting in Yellowstone zou meer dan de directe doden, een economische ramp, overlast voor vakantiegangers en kuddes bizons zijn. In een vorig jaar afgesloten studie, merkten onderzoekers van de Universiteit van Utah omtrent het magmareservoir onder Yellowstone op dat dit “een van werelds grootste tijdbommen” is. De gevolgen van een uitbarsting zou vergelijkbaar kunnen worden met een nucleaire winter. De studie merkte op dat “dit soort gebeurtenissen een ijstijd kunnen veroorzaken”.

In de Bijbel

Na de aardbevingen in april vertelde Rabbi Jitschak Batzri, een bekende Kabbalist uit Jeruzalem, dat dit werd voorspeld in Psalmen voor het einde der dagen. “Ziet Hij de aarde aan, dan beeft zij, raakt Hij de bergen aan, dan roken zij”. Psalm 104:32 Rabbi Batzri: ‘Dit beschrijft wat er zal gebeuren in het einde der dagen voor de definitieve verlossing van het Joodse volk’. ‘Er zal ook een aardbeving in Israel zijn maar uiteindelijk zal hierdoor niet alleen de Olijfberg scheuren maar de Tempelberg zal een stroom van levend water gaan voortbrengen waarmee de stad wordt gezuiverd om de Messias te ontvangen.’ Toen hem werd gevraagd naar de seismische activiteit in Yellowstone, legde de rabbijn uit dat in het boek van Zacharia wordt voorspeld dat twee derde van de wereld in het einde der dagen door zo’n ramp zal sterven. “In het gehele land, luidt het woord des HEREN, zullen twee derden uitgeroeid worden en de geest geven, maar een derde zal daarin overblijven. Dat derde deel zal Ik in het vuur brengen, en Ik zal hen smelten, zoals men zilver smelt, ja hen louteren, zoals men goud loutert. Zij zullen mijn naam aanroepen en Ik zal hen verhoren. Ik zeg:Dat is mijn volk; en zij zullen zeggen: De HERE is mijn God.” ( Zacharia 13:8-9 ) ‘De hele wereld zal aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zien in het einde der dagen’ legde de rabbi uit. ‘Het zal Israël zuiveren, zoals een mikwe (plas water) zuivert, maar voor de rest van de wereld zal het zuiveren door vuur, als een smeltkroes.’

bron: Breaking Israëlnews

zie ook
Het Zoeklicht nr. 13 – 2016 ‘Bevende bergen’ Jan van Barneveld

Reacties zijn gesloten.