Oost-Jerusalem verwoest

“Want God zal elke daad doen komen in het gericht over al het verborgene, hetzij goed, hetzij kwaad.”

Prediker 12:14

2017

Een tornado trof Oost-Jerusalem op zaterdag 21 januari en het kreeg zeer weinig media-aandacht – misschien omdat het Oost-Jerusalem in Mississippi Amerika was en niet de meer bekende naamgenoot. Terwijl de wereld ruziet over het lot van Oost-Jeruzalem in Israël, lijkt het erop dat het lot van de twee steden met hun identieke namen aan weerszijden van de aardbol opmerkelijk met elkaar zijn verweven. Tijdens het weekend creëerde een enorme orkaan in het Amerikaanse Zuiden een tornado die door Hattiesburg Mississippi trok, vier doden eiste en een enorme vernietiging van gebouwen veroorzaakte, met name in Oost-Jerusalem, een kleine wijk van Hattiesburg. Net als zijn Amerikaanse tegenhanger was in Israël Oost-Jeruzalem onlangs ook een doelwit . Slechts een paar weken daarvoor had de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen waarbij het illegaal werd voor Joden om in Oost-Jeruzalem te wonen.

2013

Maar dit is niet de eerste keer dat de twee gelijktijdig doelwit waren: vier jaar geleden, in februari 2013, viel ook een tornado in Hattiesburg samen met een andere anti-Israëlische VN-resolutie, waarin werd gesteld dat Israëlische gemeenschappen in Judea en Samaria onmiddellijk moesten worden teruggetrokken.

2005

De verbinding tussen de twee locaties gaat nog verder terug. Oost-Jerusalem, Hattiesburg werd ook getroffen door de orkaan Katrina in 2005, slechts acht dagen nadat de Israëlische regering was begonnen met een operatie in Gush Katif, waarin 9.000 Joden met geweld uit hun gemeenschappen in de Gazastrook werden verwijderd. Op die manier werd de Gaza-strook leeg (zonder Joodse bewoning) opgeleverd aan de Palestijnen in het kader van ‘land voor vrede’ waar Amerika grote druk op had gelegd. Israël gaf hieraan gevolg en kreeg geen vrede, maar een nieuwe terroristenstaat. Rabbijn Ovadia Yosef, een belangrijke religieuze leider, reageerde op de ramp Katrina – een van de ergste in de geschiedenis van Amerika – door te zeggen dat de orkaan Katrina het “directe gevolg was van de Amerikaanse pressie voor het ‘land voor vrede’ plan “. Rabbijn Yosef Berger, rabbijn van Graf van Koning David op de berg Sion, zei hierover het volgende: “Het is onmogelijk voor mij om te zeggen deze ramp zo door de Here God bedoeld was, maar onze acties hebben wel degelijk invloed op het Goddelijk oordeel.”

“Zoals het water het gelaat weerspiegelt, zo weerspiegelt het hart van de mens de mens.”
Spreuken 27:19

Oorzaak en gevolg

“De Bijbel zegt hier dat de manier waarop mensen met elkaar omgaan niet alleen in het moment blijft. Het stroomt als water, het verspreidt zich in de wereld en is terug te vinden in de manier waarop God omgaat met de wereld. Rabbijn Yosef Berger: “Dit is niet waar alleen voor intermenselijke relaties. Het is ook waar wereldwijd, en vooral met betrekking tot hoe de wereld Israël en de Tora behandelt.” De rabbi’s perceptie van oorzaak en gevolg lijkt nauwkeurig, omdat zo vaak de ‘mijlpalen’ met de misleidende naam ‘vredesproces’ zijn gevolgd door natuurrampen.

“Mensen en overheden moeten zich afvragen of ze het goede in de wereld brengen of het slechts, en hoe God daarop zal reageren” zei de rabbi, onder vermelding van het boek Numeri.

“Gezegend, die u zegenen; en die u vervloeken, vervloekt!”
Numeri 24:9

Bron: Breaking Israël news