Omleiding!

God’s plannen zijn ons niet altijd meteen duidelijk, of erger: we snappen er niets van. Wij willen dat Zijn beloften zo snel mogelijk worden vervuld en liefst zo gemakkelijk (voor ons) als maar mogelijk is. Zonder problemen, zonder tegenslagen, lijden, ziekte, pijn of dergelijke. We willen ook niet teleurgesteld worden omdat we moeten wachten: we verwachten een recht en duidelijk pad wat we moeten volgen en dan de finish in het zicht.wegomleiding klein

Tegenslag

Zo lijkt het echter nooit te gaan. De weg die je moet gaan zit vol met onverwachte wendingen, gebeurtenissen die alles op z’n kop zetten en omleidingen die de verkeerde kant uit lijken te gaan en die je voor je gevoel verder en verder van je doel af brengen. We verwachten A en krijgen B en daardoor kan soms het gevoel ontstaan alsof de Here God niet volgens een vast plan werkt of halverwege Zijn plannen verandert.

Want Ik weet, welke gedachten Ik over u koester,
luidt het woord des Heren,
gedachten van vrede en niet van onheil,
om u een hoopvolle toekomst te geven.

Jeremia 29:11

God weet het!

God weet waar Hij naar toe gaat met ons. Hij weet wat Hij doet. Hij kent elke omstandigheid, elke omleiding, elke vertraging en elke tegenslag. Hij gebruikt ze om ons te helpen om Zijn doel te bereiken en om Zijn beloften te vervullen. Ook al snappen wij daar niets van.

Voorbeeld

Ooit had ik een afspraak in een verafgelegen plaats. Dit was voor de routeplanners en ik had de route helemaal uitgeplozen en alle wegnummers en afslagen genoteerd en ik had gebeden of de Heer me wilde bewaren op de weg en me veilig op mijn bestemming wilde brengen. Een combinatie dus: niet alleen verlangen dat de Heer alles doet; ook zelf doen wat je kunt. Dat had ik dus gedaan. Maar enkele omleidingen maakten dat ik verdwaalde. Ik bad en smeekte maar vond de weg niet terug. Toen werd ik boos, want ik wist dat de Vader me daar wèl hebben wilde; Hij had me ernaar toe gestuurd. Om het verhaal kort te houden: achteraf merkte ik dat juist omdat ik te laat arriveerde, ik een kans voor getuigen kreeg die ik anders niet gehad zou hebben.

Vertrouwen

Maar zo gaat het niet altijd, dat we later zien waarom de weg zo moeizaam moest zijn. Meestal zien we het niet en moeten we vertrouwen. Vertrouwen dat Gods plannen altijd het beste zijn. Vertrouwen dat het verlies van gisteren de winst van morgen zal zijn. Vertrouwen dat de Here God ons wil zegen, ook al zien we er soms helemaal even niets van. Niets van wat ons overkomt verrast onze hemelse Vader. Hij wijzigt soms Zijn plannen juist omdat wij weigeren de weg te lopen die we moeten lopen, maar Hij brengt ons dan via die voor ons onverwachte omweg terug op Zijn weg. Maar soms doen we helemaal niets fout en komen we toch op die omweg. Omdat God alles overziet en omdat Hij weet dat ‘die andere weg’ (hoe moeilijk sms ook) op dat moment toch de beste keus is.

Houdt vol en vertrouw!

Als je dus in moeilijke omstandigheden zit; als alles duister lijkt, als ziekte of tegenslag je pad bemoeilijkt: blijf toch zien op de Here God. Vertrouw Hem in alles; Hij is de Loods in ons leven en Hij brengt ons door de storm naar de Hemelse Haven!