Bijna dood – ervaring

Ongetwijfeld heb je wel eens gehoord over de bijna-dood-ervaring (BDE) waarbij mensen, die klinisch dood waren, een prachtig licht zagen en een mooie omgeving Ze vertellen over prachtige (nieuwe) kleuren en overledenen komen hen begroeten. Mensen die dit hebben meegemaakt, veranderen erdoor. Ze worden minder materialistisch en krijgen een meer geestelijke kijk op het leven. Zo kan een gedreven zakenman na een BDE zijn zaak verkopen en jeugdwerker worden.

is het hiermee afgelopen?
Er zijn echter ook minder mooie bijna-doodervaringen. Mensen, die klinisch dood zijn en in een omgeving terecht komen waar God niet is en waar dus Zijn liefde, Vrede, barmhartigheid en licht niet is. Wat er wel is, is spijt, angst, verschrikking en terreur en duisternis: de hel. Opvallend is, dat de mensen die dit meemaken niet het gevoel hebben dat het onterecht is, wat hen overkomt; eerder vinden ze het terecht; een logisch resultaat van hun leven. Over deze BDE’s hoor je niet vaak. In de eerste plaats omdat het geen leuk verhaal is om te vertellen dat je blijkbaar zo’n slecht mens bent dat je de hel verdient en in de tweede plaats omdat de herinnering eveneens angstaanjagend is. Dus praat men er niet graag over.

Wat verwarrend kan zijn, zijn de mensen die ongelovig zijn en toch zo’n mooie BDE hebben gehad. Hoe kan dat? Sommigen zien dit als een bewijs dat de hele BDE een ervaring is die zich uitsluitend in de hersenen afspeelt, hoewel de hersenactiviteit bij een klinische dood niet meer aanwezig is. Zelf denk ik dat er een andere reden is. Voor de mensen die dit hebben meegemaakt is de BDE van grote waarde en ik wil daar niet aan tornen, maar in alle bescheidenheid dit stellen: satan en de boze machten hebben er belang bij dat ongelovige mensen niet bang zijn voor de dood. Als ze bang zijn, gaan ze misschien zoeken naar een oplossing. En satan kan zich voordoen als een engel des lichts. Vandaar dat ik zelf denk dat ongelovige mensen die een BDE krijgen, soms voor de gek gehouden worden zodat men gelooft dat er voor elk mens een prachtig hiernamaals is.

Toch zijn er gelukkig veel mensen die een BDE hadden en die het hebben overleefd en zich alsnog bekeerden, zodat ze -als het moment van hun werkelijke overlijden daar is- met grote blijdschap voor de troon van God kunnen komen staan, hun zonden weggewassen door het bloed van het offer van de Heer Jezus Christus!

Reacties zijn gesloten.