houd jij je bijl scherp?

galaten 5 v 16,25

Elk van God ingegeven schriftwoord is ook nuttig om te onderrichten, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de gerechtigheid, opdat de mens Gods volkomen zij, tot alle goed werk volkomen toegerust.

2 Timoteüs 3 vers 16-17


Een jonge man benaderde eens de voorman van een groep houthakkers en vroeg om een baan. “Laat maar eens zien wat je ervan kunt” antwoordde de voorman. De jonge man stapte naar voren en kapte vakkundig de aangewezen boom. De voorman was onder de indruk en zei: “Je kunt maandag beginnen.”

Maandag, dinsdag en woensdag gingen voorbij met hard werken, maar op de donderdagmiddag kwam de voorman bij de jonge man en zei tegen hem: “Als je zo naar huis gaat, haal dan meteen even je salaris op”. Geschrokken vroeg de jonge man: “Ik dacht dat u pas op vrijdag uitbetaalt?”

“Normaal gesproken is dat zó” zei de voorman. “Maar we laten je gaan omdat je prestaties nogal tegenvallen. We houden dagelijks bij wie hoeveel heeft gekapt en we hebben gezien dat jij maandag de beste was, maar dat je sindsdien ben teruggezakt. Je staat nu zelfs op de laatste plaats.” “Maar ik ben een harde werker,” wierp de jonge man tegen. “Ik kom het eerst, ga als laatste weg en ik heb zelfs gewerkt tijdens mijn koffiepauzes!”

De voorman voelde aan dat de jongeman oprecht is. Hij dacht even na en toen vroeg: “Heb jij je bijl al eens geslepen?” De jonge man antwoordde beduusd: “Nee meneer, ik heb te hard gewerkt om daarvoor tijd te nemen!”

___________________________________


Onze levens zijn net zó. We hebben het soms zo druk dat we tijd te kort komen. In de wereld van vandaag de dag lijkt het erop dat iedereen het drukker heeft dan ooit, maar dat men ook minder tevreden is dan ooit. Waarom is dat? Zou het kunnen dat we zijn vergeten zijn dat we scherp moeten blijven?

Er is niets mis met activiteiten en hard werken. Maar God wil niet dat we zo druk zijn dat we de echt belangrijke dingen in het leven verwaarlozen, namelijk de tijd nemen om te bidden, de Bijbel te lezen en te bestuderen of om te luisteren naar “de stille, zachte stem van God.” We moeten de tijd nemen om te ontspannen, na te denken en te mediteren, te leren en te groeien. Als we niet de tijd nemen om de bijl te scherpen, worden we futloos en verliezen onze effectiviteit.