Donald Trump

Tijdens de verkiezingscampagne heeft de Amerikaanse president Donald Trump duidelijk gemaakt dat hij de zwaar beschadigde betrekkingen met Israël zou herstellen, de Iraanse nucleaire deal zou verscheuren en de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem zou verplaatsen. Zal Trump’s presidentschap een nieuw en beter tijdperk in de relaties tussen de VS en Israël inluiden? Kort na de overwinning van Trump feliciteerde Netanyahu de toekomstige president en noemde hem ‘een echte vriend van de staat Israël.’ “De ijzersterke band tussen de Verenigde Staten en Israël is geworteld in gedeelde waarden, gesteund door de gezamenlijke belangen en aangedreven door een gedeelde lotsbestemming. Ik ben ervan overtuigd dat president-elect Trump en ik er aan blijven werken om de unieke samenwerking tussen onze twee landen te versterken en naar steeds grotere hoogten te brengen”, aldus Netanyahu.

Reacties vanuit Israël

De Israëlische president Reuven Rivlin had soortgelijke felicitaties. “Er zijn veel uitdagingen die voor u liggen als president – zowel in Amerika als over de hele wereld. Israel, uw grootste bondgenoot, zal u bijstaan bij het omvormen van deze uitdagingen in kansen” zei hij. Oppositieleider en lid van de Knesset Isaac Herzog nam een meer revolutionaire toon aan in zijn commentaar. Hij noemde de overwinning van Trump een “voortzetting van een wereldwijde trend van de afkeer van de oude machtselite en het verlangen naar een snelle en directe verandering.” “Trumps verkiezing”, zei hij, “is een sociaal economische leiderschapstsunami die zou kunnen leiden tot eveneens een verandering in Israël.” Naftali Bennett, een Israëlische politicus, zei dat hij geloofde dat de overwinning van Trump “een kans” is om eindelijk de zgn. tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict los te laten. “Het beleid van de president-elect, zoals beschreven in zijn verkiezingsbeloften moet ook ons beleid zijn, zo simpel is dat.” voegde hij eraan toe.

Trump over Israël

Kort voor de algemene verkiezingen gaf Trump een sterk statement af ter ondersteuning van Israël, de nauwe VS-Israël alliantie aanhalend en steun voor Israël belovend in internationale organisaties zoals de Verenigde Naties, en Amerikaanse ondersteuning voor rechtstreekse Israëlisch-Palestijnse vredesonderhandelingen zonder voorwaarden vooraf. “De onverbrekelijke band tussen de Verenigde Staten en Israël is gebaseerd op gedeelde waarden van democratie, vrijheid van meningsuiting, respect voor minderheden, het koesteren van het leven, en de mogelijkheid voor alle burgers om hun dromen na te streven,” zei de gezamenlijke verklaring van Jason Dov Greenblatt en David Friedman, co-voorzitters van het Raadgevend Comité Israël Donald J. Trump. Na de overwinning van Trump schreef de Jerusalem Post dat het niveau van de vriendschap tussen de VS en Israël “is gaan groeien als nooit tevoren en beter dan ooit zal zijn, zelfs vergeleken met de manier waarop het vroeger was onder Republikeins bestuur.”

Trump over Obama

Vanaf het begin van zijn campagne in 2015 was Trump consistent in zijn kritiek op Obama over hoe hij omging met de relatie met Israël en de Iraanse nucleaire deal. Terwijl de laatste acht jaren werden gekenmerkt door meningsverschillen tussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse president Barack Obama zijn Netanyahu en Trump nog voor de inauguratie van Trump eensgezind in hun verzet tegen de nucleaire deal tussen Iran en de wereldmachten. In een interview met JNS.org kort nadat hij zijn presidentiële kandidatuur aangekondigde in juni 2015 zei Trump zei dat hij Obama beschouwde als een “ramp” voor Israël, een uitspraak die de zakenman zou gaan herhalen in Israël-gerelateerde reacties in de gehele campagne. “Ik denk dat de regeerperiode van president Obama een van de ergste dingen is die Israël ooit is overkomen. Obama heeft de betrekkingen tussen Israël en de Verenigde Staten sterk verslechterd, en voor wat betreft de Amerikanen die Joods zijn: ik snap niet hoe zij ooit bij de verkiezingen op Obama hebben kunnen stemmen. Hij is heel slecht geweest voor Israël” zei Trump.

Kritiek op de deal met Iran

In hetzelfde interview, dat plaatsvond vóór de zomer waarin de deal met Iran werd afgerond, heeft Trump opgeroepen voor een sterkere controle over het nucleaire programma van Iran. “Je moet kunnen inspecteren op elke plaats en elk moment, maar daarvan is geen enkele sprake. De hele deal is een vreselijke deal. Er is geen enkele manier om na te gaan of de Iraniërs zich houden aan voorwaarden”, zei Trump, eraan toevoegend dat Amerika een” stelletje baby’s” als onderhandelaars met Iran had. Trump herhaalde zijn verzet tegen de Iraanse deal tijdens een toespraak bij een AIPAC-conferentie in maart 2016, zeggende: “Mijn nummer één prioriteit is om de desastreuze deal met Iran te ontmantelen. Deze deal is katastrofisch voor Israel, voor Amerika en voor het hele Midden-Oosten. We hebben ’s werelds toonaangevende staatssponsor van terreur beloond met $ 150.000.000.000 (door het opheffen van sancties) en we kregen er absoluut niets voor terug.”

Trumps steun voor Jeruzalem

Meer recent sprak Trump over zijn steun voor de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en de speciale band van die stad met het Joodse volk. Dit deed hij met name ten tijde van de UNESCO besluiten waarin de Joodse verbintenis met de heilige plaatsen van Jeruzalem compleet werd ontkend. In oktober 2016 zei Trump dat hij Jeruzalem zal erkennen als de enige ware hoofdstad van Israël. Jeruzalem is de blijvende hoofdstad van het Joodse volk, en de overgrote meerderheid van het Congres heeft gestemd om Jeruzalem te erkennen als zodanig.

De beëdiging van Donald Trump

Ik hoop dat Donald Trump beëdigd zal worden zoals het hoort: met de hand op de Bijbel. Niet (zoals Obama) zich expres verprekend zodat de beëdiging later (zonder camera en zonder Bijbel) opnieuw gedaan kon worden. Laat Trump’s ‘so help me God’ (zo waarlijk helpe mij God) een echte wens zijn en ook echt zijn eigen gebed! Aan de woorden van Trump te oordelen wil hij de verbroken relatie met Rusland herstellen en daarmee een dreigende wereldoorlog afwenden. Ik wens de Amerikaanse president Donald Trump toe dat hij president zal zijn van een land wat –zoals vroeger- één natie onder God zal zijn en ik bid hem wijsheid toe bij de enorme problemen waarmee hij te maken zal krijgen.



volgende week (nu echt…) waarom de twee-staten oplossing helemaal geen oplossing is!