zondvloedverhalen

Niet alleen de Chinese taal bevestigt de waarheid van de Bijbel: vele volkeren hebben in hun sagen en legenden ook een zondvloedverhaal, waarin opmerkelijk vaak een ark en een duif voorkomen. Een verzameling (behoorlijk ingekorte) verhalen hieronder. Het zijn bij lange na niet alle bekende zondvloedverhalen, maar anders wordt het teveel.



Grieks:

Het eerste ras van de mensheid werd volledig verwoest, omdat ze buitengewoon slecht waren. De fonteinen van de diepten werden geopend, de regen viel in stromen, en de rivieren en zeeën steeg zodat het de aarde bedekte en het water doodde allen. Deucalion overleefde door zijn voorzichtigheid en vroomheid. Op een grote ark laadde hij zijn vrouwen en kinderen en alle dieren. De dieren kwam tot hem met Gods hulp en bleven vriendelijk voor de duur van de overstroming. De vloed wateren ontsnapten in een afgrond geopend in Hierapolis.

Romeins:

Jupiter, boos op de slechte daden van de mensheid, besloot om de mensheid te vernietigen. Met de hulp van Neptunus liet hij door stormen en aardbevingen alles overstromen, tot aan de top van de Parnassus, waar Deucalion en zijn vrouw Pyrrha met een boot gestrand waren. De erkenning van hun vroomheid maakte dat Jupiter besloot hen te laten leven en hij stopte de zondvloed. Deucalion en Pyrrha herbevolkten de wereld door het gooien van stenen; elke steen werd een persoon.

Welsh:

Het meer van Llion barstte en overstroomde alle landen. Dwyfan en Dwyfach ontsnapten in een schip zonder masten met aan boord paren van elke soort van levende wezens. Ze landden in Prydain (Groot-Brittannië) en herbevolkten de wereld.

Litouws:

Vanuit zijn hemelse raam zag de oppergod Pramzimas niets dan oorlog en onrecht onder de mensen. Hij zond twee reuzen, Wandu en Wejas (water en wind) naar de aarde om die te vernietigen. Na twintig dagen en nachten was er weinig over. Pramzimas keek omlaag om de voortgang te zien. Toevallig at hij op dat moment een noot en hij wierp de dop omlaag. De mensen die hun toevlucht hadden gezocht op de top van de hoogste berg klommen in de dop en overleefden de zondvloed drijvend in de notendop. De toorn van de oppergod was geweken en hij beval de wind en het water om te verminderen. De mensen verspreidden zich zodra het land droog viel. Om hen te troosten, zond de oppergod de regenboog.

Turks:

Iskender-Iulcarni (Alexander de Grote), in de loop van zijn veroveringen, eiste eerbetoon van Katife, Koningin van Smyrna. Ze weigerde beledigend. Woedend op haar brutaliteit, was de veroveraar vastbesloten om de koningin te straffen door verdrinking in een grote vloed. Hij gebruikte moslims en ongelovige werklieden om een zeestraat van de Bosporus te maken, waarbij de ongelovige werklieden een vijfde kregen van wat de moslims kregen. Toen het kanaal bijna klaar was, keerde hij die betalingsregeling om, waardoor de moslims slechts een vijfde verdienden.. De moslims stopten in afschuw en lieten de ongelovigen het karwei afmaken. De Zwarte Zee vaagde de laatste dijk weg en verdronk de werklieden. De vloed verspreidde over het land van Katife (zij verdronk) en diverse steden in Afrika. De hele wereld zou zijn verzwolgen als Iskender-Iulcarni niet de Straat van Gibraltar had geopend, zodat de Middellandse Zee kon ontsnappen in de oceaan. Het bewijs van de overstroming is nog steeds te zien in de vorm van verdronken steden aan de kust van Afrika en scheepsligplaatsen hoog boven de kust van de Zwarte Zee.

Sumerisch:

De goden hadden besloten om de mensheid te vernietigen. De god Enlil waarschuwde de priester-koning Ziusudra omtrent de komende zondvloed. Hij kreeg de opdracht om een groot schip te bouwen en dieren en vogels er op te nemen. Gewelddadige stormwinden kwamen en een vloed van regen bedekt de aarde gedurende zeven dagen en nachten. Dan Ziusudra opende een venster in de grote boot, waardoor zonlicht in te voeren, en hij wierp zich voor de zonnegod Utu en offerde hij een schaap en een os en boog voor Anu en Enlil.

Egyptisch:

De mensheid is opstandig. Atum zei dat hij alles wat hij maakte zal vernietigen en de aarde zal terugbrengen naar de situatie van voor de schepping. (Helaas is de versie van de papyrus met het zondvloedverhaal beschadigd en onduidelijk.

Assyrisch:

De goden, onder leiding van Enlil, stemden ermee in om de aarde van de zondige mensheid te reinigen, maar Utnapishtim werd door de god Ea in een droom gewaarschuwd. Hij en een aantal ambachtslieden bouwde een grote boot (een hectare lang, zeven dekken) in een week. Hij laadde het met zijn familie, de ambachtslieden, en “het zaad van alle levende wezens.” De wateren van de afgrond braken open en het stormde zes dagen. De oerwateren van Kur stegen op naar het oppervlak van de aarde. Zelfs de goden waren bang voor de woede van de overstroming’s. Na het zien van alle gedode mensen, kregen de goden berouw en huilden. De wateren waren overal, behalve op de top van de berg Nisur, waar de boot geland. Zeven dagen later liet Utnapishtim een duif vrij, maar die vond geen plaats om te landen. Vervolgens liet hij een mus vrij die ook terug kwam en daarna een raaf, die niet terug kwam. Zo wist hij dat het water genoeg gezakt was.

Chaldeeuws:

De antediluviaans mensen waren reuzen die goddeloos en verdorven waren, behalve één onder hen die God vereerde en wijs en verstandig was. Zijn naam was Noa, en hij woonde in Syrië met zijn drie zonen Sem, Jafet, Cham, en hun vrouwen Tidea, Pandora, Noela, en Noegla. Hij voorzag vernietiging en hij begon met het bouwen van een ark. 78 jaar nadat hij was begonnen met het bouwen barstten de oceanen, binnenzeeën en rivieren van onderaf uit, vergezeld van vele dagen van gewelddadige regens. De wateren overstroomden alle bergen en het menselijk ras verdronk, behalve Noa en zijn familie. Het schip kwam uit eindelijk tot stilstand op de top van de berg Gendyae.

Masai (Oost-Afrika):

Tumbainot, een rechtvaardig man, had een vrouw met de naam Naipande en drie zonen, Oshomo, Bartimaro, en Barmao. De wereld was dichtbevolkt in die tijd, maar de mensen waren zondig en zich niet bewust van God. Hierdoor besloot God om de mensheid te vernietigen, met uitzondering van Tumbainot die genade gevonden in Zijn ogen. God gebood Tumbainot om een ark van hout te bouwen en er in te gaan met zijn vrouw, zonen en hun vrouwen, en van de dieren van elke soort. Toen ze bevoorraad en allemaal aan boord waren veroorzaakt God een grote lange regen die een overstroming veroorzaakt, en alle andere mensen en dieren verdronken. De ark dreef voor een lange tijd. Tumbainot liet een duif los om de toestand van de overstroming vast te stellen. Toen zij uiteindelijk de ark verlieten zagen zij vier regenbogen, een in elk kwart van de hemel, hetgeen betekende dat Gods toorn voorbij was.

Zuidwest Tanzania (Rukwa Regio):

De zeeën en rivieren begonnen over te stromen. God vertelde twee mensen om in te gaan op een schip, met medeneming van allerlei zaden en dieren. De vloed steeg tot zelfs over de bergen. Later, om te controleren of het water was opgedroogd, stuurde de man een duif en later een havik.

Kamchadale (noordoosten Siberië):

Een overstroming bedekt het hele land in de vroege dagen van de wereld. Een paar mensen hadden zich gered op vlotten gemaakt van samengebonden boomstammen. Ze droegen hun bezittingen en voorzieningen en gebruikten stenen, vastgebonden aan touwen als ankers om te voorkomen dat hun schip werd meegesleurd naar de zee. Ze strandden op de bergen toen het water was verdwenen.

Buryat (Oost-Siberië):

De god Burkhan beval een man om een groot schip te bouwen. Met de hulp van Burkhan verzamelde de man exemplaren van alle dieren, behalve Argalan-Zan, de Prins van dieren (verondersteld wordt dat dit een mammoet was), die werd beschouwd als te groot om te kunnen verdrinken. De vloed vernietigde alle dieren op aarde, met inbegrip van de Prins van de dieren, van wie de botten nog steeds te vinden in Oost Siberië.

Sagaiye (Oost-Siberië):

God gaf Noj opdracht om een schip te bouwen. De duivel verzocht zijn vrouw om erachter te komen wat Noj aan het bouwen was. Toen de duivel erachter kwam, vernietigde hij ’s nachts wat Noj overdag gebouwd had, dus de boot was nog niet voltooid toen de zondvloed kwam. God moest een ijzeren vat zenden waarin Noj, zijn vrouw en familie, en alle soorten dieren werden gered.

Munda (noord-centraal India):

Sing Bonga schiep de mens uit het stof van de grond, maar al snel werd de mens slecht en lui, en bracht al zijn tijd door met dansen en feest vieren. Sing Bonga kreeg spijt van het creeëren van de mens en besloot om ze te vernietigen door overstromingen. Hij stuurde een stroom van vuur-water ( Sengle-Daa ) uit de hemel en alle mensen stierven behalve een broer en een zus die zich hadden verborgen onder een tiril boom. (vandaar dat tiril hout er zo zwart en verkoold uitziet). God bedacht zich van zijn daad en creëerde de slang Lurbing om de vurige regen te stoppen. Deze slang stopte de regen en zijn ziel kreeg de vorm van een regenboog.

Andaman Eilanden (Golf van Bengalen):

Enige tijd na hun schepping werden de mensen ongehoorzaam. In woede, Puluga, de Schepper, stuurde een vloed die het ganse land bedekte, behalve misschien Saddle Peak, waar Puluga zelf woonde. Van alle schepselen waren de enige overlevenden twee mannen en twee vrouwen die het geluk hadden om in een kano te zitten toen de zondvloed kwam. De wateren zakten en ze landden, maar zij bevonden zich in een droevige toestand.

Sui (Zuid-Guizhou, China, langs lange en Duliu rivieren):

Striemende regen viel destijds uit de hemel, en al snel was er een enorme overstroming. De kwade mensen waren hulpeloos en verdronken. De enige overlevenden waren de meest rechtvaardige zeven mannen en zeven vrouwen, die in de droge schil van een gigantische pompoen waren gekropen en zo de vloed overleefden.

Bunun (Formosa)

Een zware regen viel voor vele dagen, en een grote vloed kwam over de hele wereld. De voorouders van de Bunun vluchtten naar de berg Usabeya (Niitaka-yama) en Mount Shinkan, waar ze leefden van de jacht tot het water was verdwenen. Ze keerden terug maar vonden hun velden weggespoeld. Een enkele steel van gierst was nog over. Zij plantten de zaden en leefden van de producten. Voor de vloed was het land vrij vlak geweest; veel bergen en dalen werden gevormd door het onstuimige water.

Ami (oostelijke Taiwan):

Tijdens een aardbeving tuimelden bergen naar beneden, de aarde gaapte, en warme ondergrondse waterstromen vloeiden en overstroomden de gehele aarde. Twee zussen en een broer ontsnapte in een houten vijzel en dreven zuidwaarts naar Rarauran. Ze landden en klommen op de berg Kaburugan om het platteland te bekijken. Daarna hebben de zusters gezocht in het zuiden en de broer gezocht in het westen om goed en bruikbaar land te vinden.

Benua-Jakun (Maleisisch schiereiland):

De grond waarop we staan is slechts een schil over een afgrond van water. Lang geleden, brak Pirman, de godheid, deze schil en overstromingen kwamen en die vernietigden de wereld. Nochtans, had Pirman een man en een vrouw geplaatst in een volledig gesloten schip van Pulai hout.

Ot-Danom (Nederlands Borneo):

Bij een grote zondvloed verdronken ooit veel mensen. Een paar mensen overleefden door te ontsnappen in een boot en zij strandden op een bergtop. Zij woonden daar drie maanden totdat het water zakte.

Fitzroy River gebied, West-Australië:

Tijdens de Droomtijd was er een wereldwijde overstroming. In een ark waren Aboriginals en dieren en die ark dreef zuidwaarts en kwam tot stilstand in de uiterwaarden van de Djilinbadu (ongeveer 70 km ten zuiden van Noonkanbah Station, net ten zuiden van de Barbwire Range en ten oosten van de Worral Range), waar hij nog steeds kan worden gezien. De blanke man beweert dat de ark landde in het Midden-Oosten, wat een leugen was om de Aboriginals in onderdanigheid te houden.

Geef een reactie