Hoe te reageren op ‘would be jihadis’


De premier van Australië, Malcolm Turnbull, heeft in Australië wonende Moslims die radicaliseren gewaarschuwd dat als zij zich aansluiten bij Islamitische Staat dat zij ‘vrijwel zeker de dood zullen vinden’. Hoewel goed bedoeld is dit eerder een aanmoediging dan een waarschuwing; jihadisten zoeken de dood en verachten degenen die dat niet doen. (Soera 2:94-96)

wannabe-jihadist

Hoe kun je dan radicaliserende Moslims waarschuwen?

  • Vertel hen dat hun leiders hen hebben misleid en dat de Islamitische Staat grote schade aan de islamitische zaak heeft verricht.

  • Hen kan worden verteld dat veel moslims die geleerd zijn in de Koran hun jihad beschouwen als onwaardig, zodat ze het risico lopen na hun dood te worden veroordeeld als huichelaars en verbannen naar de laagste plaats in de hel. (soera 4: 145)

  • Wijs hen er op dat zo veel jihadistische groepen met elkaar vechten om het paradijs te bereiken en dat ze daardoor niet met zekerheid kunnen weten welke groep aan de kant van Allah staat. Dus spelen ze spelen Russisch roulette met hun eeuwige bestemming. Niet slim.

  • Zij lopen het risico gevangen genomen te worden en vervolgens verbannen te worden naar een desolate plek voor de rest van hun lange leven, zonder vriend of familie om hen te troosten.

  • Hen kan worden uitgelegd dat ze in de ogen van velen in hun eigen gemeenschap het pad naar mislukking en schande bewandelen.

Wat we ook zeggen, laten we ze niet vertellen dat ze worden geconfronteerd met een zekere dood.

Overgenomen van het Middle East Forum

Reacties zijn gesloten.